Concept ontwerp woningbouw

technisch-3d-doorsnede-afbeelding-architectuur

Woning ontwerpen - een handleiding in het ontwerpproces.


Het ontwerpen van een woning doe je in de meeste gevallen met een architect. Maar de allereerste fase, het initiatief, is soms een proces waarbij nog geen deskundige aan te pas komt.

In dit artikel geef ik tips over hoe je jouw woningbouw plannen concreet kunt maken.

Ik loop de volgende fases in het ontwerpproces door;

  • initiatief
  • haalbaarheid toets op basis van kerngetallen kosten / m3
  • voorlopig ontwerp
  • haalbaarheid

Eerste idee / initiatief

Een eerste idee van bouwplannen voor een nieuwe woning ontstaat vaak in het hoofd. Je kunt deze plannen concreter maken door deze op papier te zetten. Dit kun je doen door onderstaande vragen te beantwoorden;

  • Hoeveel m2 oppervlakte denk je nodig te hebben? Of als je wat bekender bent met volumes in woningen, hoeveel m3 is voldoende voor het ontwerp van je nieuwe woning?
  • Welke ruimtes moeten er in de woning aanwezig zijn? Denk hierbij aan standaard vertrekken woonkamer, eetkamer, keuken, wc, bijkeuken, garage, badkamer, entreehal, zolder maar ook aan extra ruimtes zoals; kantoor, tweede toilet, extra badkamer, sauna, zitkamer, inbouwkast, een kelder of een hobbykamer.
  • Noteer per ruimte type de benodigde aantallen. Van een keuken is er meestal in een woning maar één, deze vraag betreft vooral toiletten, badkamers en slaapkamers.

Nu alle gewenste ruimtes in je nieuwbouw woning bekend zijn is het handig om per ruimte aan te geven op welke verdieping je deze wilt hebben. Wellicht wil je een levensloopbestendige bungalow bouwen, dan is alles uiteraard gelijkvloers, maar bij een woning met meerdere bouwlagen zou je in een tabel kunnen noteren welke ruimte op welke bouwlaag moet komen.

Afhankelijk van je kennis van bouwen zou je in deze fase ook al kunnen bedenken welke bouwsystematiek je wilt toepassen. Gaat je voorkeur uit naar een houtskeletbouw woning. Of heb je liever een casco van beton of steen? Als je hier geen verstand van hebt is het verstandig om je hier door een bouwkundig adviseur over te laten informeren.

Valkuilen tijdens de initiatief fase


Hoewel het verleidelijk is om te beginnen met tekenen of bijvoorbeeld het uitzoeken van fraaie materialen voor je nieuwe woning is dit in deze fase niet aan te bevelen. Het risico bestaat dat je dan onnodig tijd verliest aan details die nu nog niet relevant zijn en het leidt af van waar het in de initiatief fase om gaat, namelijk het inzichtelijk maken van je woonwensen met concrete getallen en teksten.

Financiële haalbaarheid toetsen voor je nieuwbouw plannen


Je hebt nu de gewenste ruimtes op een rijtje gezet. En de gewenste vierkante meters per vertrek zijn bekend. Ook weet je welk bouwsysteem je wilt toepassen. Met deze gegevens kun je een aannemer benaderen en verzoeken of hij een ruwe indicatie kan geven van de bouwkosten per m2 of m3. Het is handig een aannemer te kiezen die ervaring heeft met het gekozen bouwsysteem. Samen met de kosten voor de aanschaf van het kavel heb je nu een grove richtprijs voor het te financieren bedrag. Je kunt bij diverse hypotheek verstrekkers een globale indicatie online aanvragen op basis van je inkomen en vermogen.

Als de grove bouwplannen op basis van je programma van eisen haalbaar blijken kun je naar de volgende fase, het voorlopig ontwerp.

Voorlopig ontwerp - de eerste tekeningen van je nieuwbouw huis

Tijdens de voorlopig ontwerp fase worden de eerste schetsen gemaakt van jouw nieuwbouwwoning.

Met name het bouwkavel en de eventuele eisen vanuit de gemeente over wat er hier gebouwd mag worden vormen een belangrijk kader waarbinnen het ontwerp moet passen. Andersom ontwerpen kan ook, eerst een huis ontwerpen en daarbij een passend kavel vinden, maar dit is in de meeste gevallen lastiger. We gaan er dus van uit dat er een kavel is gevonden.
Vanaf nu zijn er verschillende manieren hoe het ontwerpproces kan verlopen. Ik zal een paar methodes uitlichten;

Methode 1 - ontwerp samen met een architect op basis van referentiebeelden.


Wanneer je zelf geen ideeën hebt over hoe de woning er uit kan komen te zien kun je dit overlaten aan de architect. De architect kan voorstellen om zelf een aantal ruwe ontwerpen te maken waaruit jij jouw favoriete ontwerp kiest. Of de architect vraag jou om een moodboard te maken van huizen en woningen die passen bij jouw smaak. Daarbij kan de architect restricties aangeven op basis van het gemeentelijke besluit. Een voorbeeld, wil je een woning in een landelijk gebied dan zal daar vrijwel nooit een hoge gootwoning gebouwd mogen worden.

Methode 2 - ontwerpen vanuit een plattegrond


Deze methode wordt het meest toegepast door architecten.
De architect ontwerpt een plattegrond op basis van het programma van eisen dat in de inititatief-fase is gemaakt. Dit kan op papier, of in een tekenprogramma zoals autocad, floorplanner of vectorworks. Bij de meeste Nederlandse woningen is de begane grond een extrusie van de plattegrond. Dat wil zeggen, de wanden staan verticaal waterpas. Op de tweede verdieping ontstaan verschillen tussen verschillende woningtypes. Een lagegoot-woning met een zadelkap heeft op de verdieping schuine dakvlakken, een hogegoot-woning met de goot op 6 meter heeft op de verdieping ook rechte wanden. Op de manier ontwerp je vanuit het platte vlak.

Methode 3 - ontwerpen vanuit een 3D volume model


In een 3D programma zoals Sketchup kun je ook gelijk in 3D ontwerpen. In het 3D tekenprogramma kun je eenvoudig de m3 van een volume aflezen. Als het volume van de woning de gewenste vorm en afmetingen heeft kunnen er op basis daarvan plattegronden worden gemaakt.

Methode 4 - ontwerpen vanuit een of meerdere 2D doorsneden


Deze methode is handig als de goothoogte en nokhoogte en de breedte van de woning een vast gegeven zijn. Wanneer deze vast staan kunnen we deze op schaal uittekenen. Door de 2D doorsnede langs een pad om te zetten in een 3D volume ontstaan interessante gebouwen. 

 

Ontwerper van nieuwbouw woning

Als u op zoek bent naar een ontwerper voor uw nieuw te bouwen woning, tiny house of chalet is 3DL Tekenwerk voor u de partij. We hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen van woningen. 

En door onze ervaring met het maken van artist impressions zijn we heel goed in staat om u in 3D te laten zien hoe uw woning er uit gaat zien. Win win voor u dus. 

Hierboven ziet u een voorbeeld van een voorlopig ontwerp van een vakantiewoning met een rieten kap. Dit ontwerp is gemaakt door 3DL. Het ontwerpen is geheel in 3D gedaan. Door deze collage bladen te maken met 3D aanzichten van alle gevels inclusief frontale aanzichten van de 3D gevels krijgt de klant in één oogopslag een beeld van de voortgang van het ontwerp van de buitenschil. 

architectuur-ontwerp-woning

3DL ontwerpt dus huizen vanaf het begin in 3D. Dat heeft voor u als klant een groot voordeel. Al heel snel kunnen we in 3D laten zien hoe een concept ontwerp in 3D perspectief er uit ziet. Uiteraard kunnen we ook 2D views genereren uit het 3D model. Deze 2D views hebben ook weer een groot voordeel ten opzichte van 2D gevels die plat getekend worden. Het is eenvoudig mogelijk om ingekleurde geveltekeningen te maken die levensechte schaduwen bevatten. Zo geeft ook een 2D gevel een realistisch gevoel van diepte. 

ontwerp-woning-3d-collage-architectuur-03

Een ander groot voordeel van ontwerp in 3D is de mogelijkheid om materiaalkeuzes visueel te maken. Liever een oranje dakpan in plaats van een zwarte? Of verandert de kleur van de kozijnen naar antraciet in plaats van RAL 9010? Het effect van deze kleur en materiaal keuzes wordt gelijk zichtbaar in het 3D model. 

ontwerp-woning-3d-collage-architectuur

Benieuwd naar wat 3DL voor u kan betekenen in het ontwerpproces? Neem gerust contact met ons op, wij vertellen u graag meer over het ontwerpen in 3D.